Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın Türkiye’de tarım öğretiminin başlamasının 174. yılı dolayısıyla düzenlediği “Türkiye'de Tarım Öğretiminin 174. Yılı Kutlama Programı”, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi’ndeki Ziraat Fakültesi Yeni Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Programa Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Eskişehir Vali Yardımcısı Kubilay Ant, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Arslantaş ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım da katıldı.
Etkinlik açılışında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genç Grubu Temsilcisi Doğukan Gezer, Ziraat Mühendisi adayları olarak Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattir” sözünü kendilerine ilke edinerek Türk tarımının ilerlemesi ve gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılması için çalışacaklarını ifade etti. Doğukan Gezer tarım camiasına verimli geçecek ve bereketli üretimlerin gerçekleşeceği nice yıllar dileyerek, Türkiye'de Tarım Öğretiminin 174. yılını kutladı.
ZMO Eskişehir Şubesi Başkanı Muazzez Günay, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve Ziraat Mühendisliği mesleğinin insanların doyması ve iyi beslenmesi sorunlarına çözüm üretmek zorunda olduğunu kaydetti. Ziraat Mühendisleri olarak disiplinlerarası çalışan, çok donanımlı meslektaşlara ihtiyaçları olduğunu belirten Muazzez Günay, ZMO ve meslektaşları adına böylesine önemli ve güzel bir mesleğin mensubu olmaktan gurur duyduğunu ifade etti ve tüm meslektaşlarının Tarım Haftası’nı kutladı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, Üniversitemizin 50. yılı kutlamaları kapsamında Eskişehir genelindeki birçok sosyal projede üreticiler, meslek odası, borsa ile el ele vereceklerini belirtirken, fakülte ve tüm paydaşlar olarak kendilerine düşenin Eskişehir ekolojisinin avantajlarını topluma sunmak, üreticiye katma değerli üretim yaptırmak ve Eskişehir çiftçisine fayda sağlamak olduğunu ifade etti. Üniversitemizin 50. yılında fakülte olarak yeni projelerin başlangıcında olduklarını ve en önemlisi de kısa adıyla ESTAP yani Eskişehir Tarım Platformu’nun hazırlıklarını tamamladıkları belirten Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, bu kapsamda tüm paydaşlarla aylık toplantılar düzenleyerek ilçe ve gerekirse köy bazında faaliyette bulunmanın en büyük hedefleri olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım yeni binalarında ve yeni imkânlarla güzel şeyler yapacaklarına olan inancını dile getirirken, bugüne kadar Ziraat Mühendisliğine katkı sağlayan tüm meslektaşlarına teşekkür etti.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, bir ülkenin kalkınması, çağdaş medeniyete ulaşabilmesi için sanayi gibi tarımın da mutlak gerektiğini ve tarımın gelişip başarılı olması için de eğitimin şart olduğunu söyledi. Tarım biliminin günümüzde temel bilimler ile iç içe olmasının ileri hassas tarım teknikleri ve mühendislik bilgisini gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, ileri bilgi teknolojisi bilgisine sahip olunmadan yeni bitki ıslah çalışmaları, tarım teknikleri ve tarımsal kimyasal mekanizmaların geliştirilemeyeceğini ifade etti. Günümüzde bilginin katlamalı olarak gelişmesinin beraberinde sürekli eğitimi zorunlu hale getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Kemal Şenocak, bu bağlamda Ziraat Fakültelerinin sürekli eğitime önem vermesi ve aralıklarla mezunlarını yeni bilgiler ile donatmasının da kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Tarımsal öğretimin nitelikli hale getirilmesinin bir öncelik olduğunu ve bu noktada Ziraat Fakültesi öğretim üyelerine ve araştırmacılarına önemli görev düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Kemal Şenocak, üniversite olarak Ziraat Fakültesi’nin gelişmesi için gerekli adımları hızla attıklarını kaydetti. Ziraat Fakültesi’nin gerek araştırma gerekse uygulama alt yapısına yönelik olarak yeni fakülte binasının hizmete girdiğini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, fakülte öğretim üyelerinin çalışma ortamlarını iyileştirerek daha iyi araştırma yapmalarını, elde ettikleri bilgi ve deneyimleri öğrencilerine aktarmalarını beklediklerini söyledi. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nden, ülkemizin kalkınmasında önemli bir misyona sahip tarım sektörü için nitelikli bilgi ve becerilerle donanmış genç Ziraat Mühendislerinin mezun olmasını dileyen Prof. Dr. Kemal Şenocak, Türkiye'de Tarım Öğretiminin 174. Yılı Kutlama Programı’nın hazırlanmasına emeği geçen herkese teşekkür etti.
Program emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Altay’ın moderatörlüğünü yaptığı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ve Tarım ve Orman Bakanlığı Emekli Müsteşarı Hüsnü Poyraz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Tarımsal Yükseköğretimde Beklentiler” konulu panel ile sona erdi.